søndag 15. juni 2008

Ukens anbefaling - uke 24: Consider Phlebas/Whit

Iain (M.) Banks er for meg en av de mest ruvende forfatterne uansett sjanger, og da er det strengt tatt på tide med en anbefaling av en av bøkene hans. Det er dog lite av det han har skrevet som ikke er anbefalingsverdig, så jeg smeller like godt til med en anbefaling av to bøker :)

Banks veksler mellom å skrive vanlig fiksjon og vitenskapelig fiksjon (SF), men et godt tips for å finne ut hvilken sjanger boka man har funnet tilhører er å se om den er skrevet av Iain M. Banks eller bare Iain Banks. Er M.'en der er det SF ;)

Den første boka: Whit, handler om Whit som har vokst opp i en småsær sekt et sted langt ute på bødga i Storbritannia et sted. I det sektens store fest, som holdes hvert fjerde år, nærmer seg forsvinner festens midtpunkt, Whits kusine Morag. Dermed må Whit ut for å finne kusina og redde festen. Tidvis utstyrtelig morsomt og aldri kjedelig.

Consider Phlebas er derimot et helt annet dyr. Dette er en "Culture"-roman. The Culture er ikke et 80-talls band med femi frontfigur, men en galakseomspennende sivilisasjon av humanoide skapninger. Ingrediensene her er blant annet en kameleonmann, en pelsete dame (pels over alt!), og en romskiphjerne. Du har sannsynligvis ikke lest noen lignende.

Iain Banks er forøvrig gjest på årets Oslo Science Fiction-festival, så her er det mulighet for å skaffe seg en autograf og samtidig takke mannen for at han skriver :)

Alt av Banks er som sagt anbefalingsverdig, her er to gode steder å starte. Løp og kjøp!

Ingen kommentarer: