søndag 27. april 2008

Ukens anbefaling - uke 17: Wheel of Time

Robert Jordan har skrevet 11 bind av en serie på 12. Jeg begynte på bok 11 for en uke siden og fant ut da jeg slo opp på wikipedia at han døde september i fjor... :(

The Wheel of Time (Spoileradvarsel!), som serien heter, er i genren fantasy. Her er det ikke mye alver, dverger eller troll, heldigvis. Jordan har i stedet "funnet på" egne monstre og andre umennesker. Serien er i så måte fri for de verste fantasyklisjeene.

Historien er også (til en viss grad) mer realistisk enn vanlig fantasy. Løsningene er like mye politiske og militære som magiske, og konspirasjoner og forræderi er like farlige som troll og orker (eller trollocs som de heter her).

Serien har sine svakheter. Persongalleriet blir fort så stort at det er vanskelig å holde oversikt, og visse karakterer blir parodier på seg selv i løpet av historien. Jordan skildrer også forholdet mellom menn og kvinner på en måte som fort blir irriterende, og han har en småpervers tendens til å gi de kvinnelige karakterene ris på rompa med alarmerende hyppighet. Noe de heldigvis bærer med stoisk ro, selv om stussen er så sår og øm at de knapt orker sitte. :P

Klarer du å se bort fra småfeil, irritasjonsmomenter og forfatterens personlige perversiteter så har du en stor opplevelse foran deg. Det er utrolig morsomt å bli med inn i en verden som er så kompetent sammensnekra, og det er en fryd å oppdage seriens magi (The One Power) sammen med Rand, Egwene og de andre (se på denne lenka for gode tegninger av hvordan de kan se ut). Det mangler heller ikke på spenning, fare og livsviktige oppdrag. Det er glimt av genialitet her som kommer opp mot Ringenes herre, selv om Wheel of Time ikke nødvendigvis vil appellere til alle som elsker førstnevnte.

Er du klar for en lang (og da mener jeg lang - rundt 1000 sider pr bok) reise inn i en fantastisk verden, så kan dette være noe for deg. Jeg anbefaler å begynne med de første tre bøkene. Den første er bra, men det tar seg veldig opp i de påfølgende bindene. En advarsel dog: i de siste bøkene er det så mye som skjer at plotet til tider knapt går framover. Er du fremdeles ikke avskrekket så er det bare en ting å gjøre. Løp og kjøp! Kanskje er du ferdig med bok 11 når den siste (skrevet av Brandon Sanderson) kommer høsten 2009 (17 år etter utgivelsen av den første)! :)

1. The Eye of the World
2. The Great Hunt
3. The Dragon Reborn
4. The Shadow Rising
5. The Fires of Heaven
6. Lord of Chaos
7. A Crown of Swords
8. The Path of Daggers
9. Winter's Heart
10. Crossroads of Twilight
11. Knife of Dreams
12. A Memory of Light (utgis høsten 2009)

I tillegg finnes en "prequel" som heter New Spring. Går du for denne serien vet du hva du kommer til å lese en god stund framover :)

Anbefales (med de forbehold som er beskrevet over)! Men det kan muligens lønne seg å vente til serien kommer i en samleutgave inkludert et fullstendig oppslagsverk for alle 12 bøkene(garantert kjekt å ha).

Ingen kommentarer: