onsdag 25. september 2013

Syklister, bilister og fotgjengere

Fant tre kronikker i Aftenposten:

Farvel til fortauene
Slipp syklistene frem!
Vi trenger ekspressveier for sykkel

Sånn jeg ser det er årsaken til problemet i stor grad at mange syklister ikke oppfatter seg som kjørende. Dette problemet forsterkes av enkeltbilisters kjøring, utforming av sykkelstier og manglende opplæring.

Svært mange syklister følger ikke trafikkreglene, og konsekvensen av dette er at det er vanskelig å forutsi hva en syklist vil gjøre. Kjøring på rødt lys er bare en liten del av problemet (og kanskje ikke det verste). Jeg ser sykling på feil side av veien, rare kryssinger av før, i og etter kryss, og raske skifter fra fortau til vei. En del sykler også på fortau uten å ta hensyn til folk og ringeklokker brukes da flittig.

Dette er spesielt ille der det er sykkelfelt - mange syklister og fotgjengere som oppfatter sykkelfelt som fortau, uten krav til atferd, og ikke som en vei eller del av veien. Kjøreretning er tilsynelatende valgfritt og bestemmes hovedsaklig av hva som passer den enkelte best.  Det er også mange som velger fortau i stedet for sykkelfeltet der det er begge deler.

Hva er løsningen?
  1. Ikke bygg sykkelfelt, bruk plassen til å lage felt midt i veien som kan brukes til å foreta sikre forbikjøringer. Eget sykkelfelt er kun egnet i bratte bakker hvor farta på syklistene blir lav, eller der det er plass til å lage en snarvei for syklister, men ikke plass nok til vanlig trafikk.
  2. Der det lages sykkelfelt må disse avsluttes slik at syklistene kommer seg inn på veien på en god måte. Ikke avslutt sykkelfelt i fotgjengeroverganger!
  3. Gjør vanlige gater og veier til sykkelstamveier som også er åpne for andre trafikanter, men med lave fartsgrenser. Gang- og sykkelfelt er ikke en god løsning i tettbygde strøk.
  4. Ikke lag egne særløsninger for syklister, bruk nåværende regelverk i størst mulig grad.
  5. Opplæring i sykling - det vil si trafikkregler med mer - må inn i barneskolen, ungdomskolen og helst på videregående skole også. Syklister og bilister må følge samme regler og lover, og innprentes at de må være aktpågivende og ferdes hensynsfullt og varsomt.
  6. Politiet må begynne å bry seg om syklister. En syklist eller bilist som kjefter gjør mye mindre inntrykk enn en politimann.
  7. Alle må minnes på at alle er idioter en gang i blant. Også du (og jeg).
Dette er ikke en uttømmende liste :)

Se også denne posten.
---

Ingen kommentarer: